![]() شنبه 15 تير 1392برچسب:, :: 23:54 :: نويسنده : پویا
ایزو 22000 کارکرد کیفیت را به سلامت غذایی ارتباط می دهد از آنجا که فرایند تولید محصولات غذایی و توسعه زنجیره عرضه آن ها روز به روز در حال گسترش است، به نظر می رسد که استفاده از سیستم های سلامت غذایی نقش بسزایی در توسعه کیفیت در همه ابعاد داشته است. ايمنی غذا وابسته به بروز مخاطرات بيماريزايي غذايي در هنگام مصرف ميباشد. کنترل کافي و مناسب در طول زنجيره غذايي امري ضروري بنظر ميرسد چرا که در هرمرحله از زنجيره غذايي ممکن است مخاطرات ايمني غذا رخ دهد. لذا رسيدن به ايمني غذا بايستي با تلاش همه گير طرفهاي زنجيره غذا صورت پذيرد.
بکارگيری اين استاندارد به سازمانهايي که در ردههاي مختلف زنجيره غذايي قرار دارند کمک ميکند که بتوانند مخاطرات موجود در سيستم خود را شناسايي و کنترل نمايند.
اين استاندارد مجموعه ترکیبی موثري را جهت حصول اطمينان از ايمني غذا در طول زنجيره غذايي ايجاد مينمايد که عناصر کليدی آنها شامل ارتباط متقابل، سيستم مديريت، برنامههاي پيشنهادی و اصول HACCP ميباشد.
.دامنه کاربرد: کليه سازمانها در محدوده زنجيره غذايي شامل توليدکنندگان مواد اوليه در کارخانههاي توليد مواد غذايي و خوراک دام، عوامل درگير با حمل و نقل و انبارش، فروشگاههای خرده فروشی و تامين کنندگان خدمات مرتبط با غذا نظيرخدمات بستهبندی و ... میتوانند از اين استاندارد بهره جويند.
اين استاندارد يکي از تخصصي ترين استانداردهاي مديريت کيفيت در صنايع غذائي در جهان مي باشد که در اول سپتامبر 2005 توسط کليه ISO/TC34 تدوين و ابلاغ شد.اين استاندارد قابليت پياده سازي در سراسر زنجيره تأمين مواد غذائي از توليد در مزرعه و يا مراکز نگهداري دام و طيور تا ماشين آلات صنايع غذائی، کارخانجات توليد مواد غذائی، صنايع بسته بندی، غذاي دام و طيور شرکتهاي پخش مواد غذائي، سوپر مارکتها و... را دارد.
کدکس
کدکس عبارت است از جمع آوري وتطبيق بين المللي استاندارد هاي مواد غذايي و ارايه آن به شکل واحد.
تعريف کدکس
کدکس در لغت بمعناي آيين نامه،مقررات،نشانه و آليمانتاريوس به معناي مواد غذايي مي باشد.
کدکس عبارت است از جمع آوري وتطبيق بين المللي استاندارد هاي مواد غذايي و ارايه آن به شکل واحد.
تاريخچه تشکيل کميسون کدکس غذایی
در يازدهمين کنفرانس FAOدر ۱۹۶۱ و شانزدهمين اجلاس جهاني WHO در ۱۹۶۳تشکيلات جديدي تحت عنوان کميسيمون آيين نامه مواد غذايي“Codex Alimentarius Commission” به منظور اجراي استانداردهای مشترک FAO/WHOدر زمينه مواد غذايي به وجود آمد در حال حاضر ۱۷۲ کشور عضو کدکس مي باشند.
اهداف کميسيون کدکس غذايي
![]() شنبه 15 تير 1392برچسب:, :: 23:33 :: نويسنده : پویا
اولین کاری که هنگام ارزیابی مشخصات تامین کننده مورد نظر - بر اساس گواهینامه ایزو9001 اش - باید انجام شود این است که آن ها باید یک کپی از گواهینامه خود را در اختیار شما قرار دهند. اگر شرکت براستی گواهی داشته باشد، آنها نباید مشکلی در ارائه یک کپی از گواهینامه شان به شما داشته باشند. وقتی شما این گواهینامه را در اختیار داشته باشید می توانید موارد زیر را بررسی نمایید: 1. تنها یک CB (مرجع صدور گواهینامه)( certification body)( registrar) اجازه دارد که گواهینامه ایزو 9001 را ارائه دهد. یک سازمان نمی تواند خودش به این کار مبادرت ورزد. بنابراین نام سازمان گواهی دهنده ( مانند DNV ،BSI ABS و...) را جستجو کنید
2. جستجوی اسامی مرجع اعتبار بخشی(AB)( مانند ANAB, UKAS و...). اگر شما لوگوی مرجع اعتبار بخشی (Accreditation Body) را مشاهده نمودید، شما می توانید دریابید که آیا این اعتبار دهنده (AB) عضو رسمی انجمن بین المللی اعتباربخشی (IAF- International Accreditation Forum) است یا خیر. اگر هیچ لوگوی رسمی از مرجع اعتبار بخشی در گواهینامه وجود نداشته باشد شما باید به صلاحیت CB برای ممیزی مشکوک شوید. یک مرجع صدور گواهی نامه ممکن است در پی کسب مجوز اعتبار نباشد، همچنین ممکن است قابلیت نشان دادن توانایی های خود را داشته باشد یا خیر. در اینجا گزیده ایی از وب سایت ایزو را می خوانید: "در بیشتر کشورها، اعتبار گذاری یک انتخاب است، نه یک اجبار، اما این واقعیت وجود دارد که وقتی خود CB اعتبار بخشی نشده، نمی تواند اعتبار بخشی کند و نتیجتا، آن CB معتبر نیست. بطور مثال یک CB که در سطح ملی، در یک بخش خیلی خاص فعال است ممکن است از چنان اعتباری برخوردار باشد که مزیتی را در هزینه کردن جهت اعتبار بخشی خود احساس نمی کند. گفته می شود که بسیاری از مراجع صدور گواهینامه، حتی زمانی که اجباری وجود ندارد، بمنظور اینکه تاییدیه ایی مستقل از دیگر قابلیت هایشان را ارائه کنند، در پی کسب مجوز برای اعتباربخشی خود می باشند."
3. اگر نام CB بر روی گواهینامه وجود داشته باشد، سریع ترین راه برای پیدا کردن اینکه گواهینامه معتبر است این است که مستقیما با CB تماس گرفته شود و از آنها بخواهید که بررسی کنند که آیا چنین گواهی صادر کرده اند. به CB توضیح دهید که این اطلاعات را برای چه می خواهید و آنها می بایست از طریق واحد ویژه ایی که برای اطلاع رسانی برای چنین وضعیت هایی در نظر گرفته شده، دسترسی شما به چنین اطلاعاتی را ممکن سازند.
4. به یاد داشته باشید که اگر یک CB به کارخانه A گواهی بدهد به این معنی نیست که کارخانه های B و C – کارخانه هایی که در یک گروه فعالیت می کنند - هم می توانند گواهی اخذ نمایند. معمولا این گواهینامه ها دقیقا به شما می گویند کدام فرآیندها و کدام مکان مورد اعتبار بخشی قرار گرفته است. بنابراین مکان و فرآیندهای خاص طرف تامین کننده تان را مورد بررسی قرار دهید.
5. اطمینان حاصل نمایید که گواهینامه منقضی نشده باشد. اگر تاریخ گواهینامه به اتمام رسیده باشد شما می توانید دلیل انقضاء را از شرکت جویا شوید. دلایل معتبر نبودن یک گواهینامه می تواند به موارد زیر مربوط باشد:
الف. آنها برای اعتبار بخشی مجدد گواهینامه ممیزی شده اند، اما CB در تهیه بموقع گزارش ممیزی ناتوان بوده و بنابراین آنها قادر به برطرف ساختن بموقع عدم انطباق ها نبودند. در این حالت شما باید قادر به تهیه یک کپی از گزارش ممیزی گواهی نامه باشید.
ب. آنها برای ممیزی برای اخذ مجدد گواهینامه شان آماده نیستند و تصمیم به تعویق آن گرفته اند. در این حالت شما باید منتظر مشاهده برنامه ممیزی و تاریخ ممیزی جدید باشید.
6. اگر دسترسی به اینترنت دارید، شما می توانید مستقیما به وب سایت CB مراجعه کرده و از لیست مشتریان، تامین کننده مورد نظر را جستجو کنید.
همه گواهینامه ها در یک سطح نیستند
خوشتان بیاید یا نه، همه ی مراجع صدور گواهینامه از استانداردها و اصول ممیزی یکسانی پیروی نمی کنند. به عبارت ساده تر، برخی از CB ها بهتر از دیگران هستند.
در مواردی که CB اعتباربخشی شده در حال فعالیت است در حالی که اعتبارش در حالت تعلیق است، آنها تا زمانیکه عملکرد ممیزی شان همتراز با عملکرد ممیزی مرجع اعتبار بخشی شان (AB) و همچنین استاندارد ممیزی ایزو نباشد، اجازه ارائه گواهینامه بهمراه لوگوی مرجع اعتبار بخشی(مثلا ANAB و UKAS و غیره) را ندارند.
زمانی که سازمان با یک CB که عملکرد مناسبی ندارد ممیزی می شود، تنها کسی که ضرر می کند خود سازمان است، چرا که آنها فکر می کنند که سیستم مدیریت شان با استاندارد مطابقت دارد، اما در حالی که چنین سیستم مدیریتی ممکن است فرصت های بسیاری زیادی برای بهبود داشته باشد، که از دست می رود. در برخی موارد نیاز به این بهبود ضروری است. مشکل اینجا فقط "عدم انطباق با استاندارد" نیست بلکه همچنین عدم دستیابی به منافع کامل-بهبود فرآیندها و کسب و کار- طی اخذ گواهینامه می باشد.
البته همه ممیزی ها بر پایه یک برنامه نمونه انجام می شوند، با این حال اگر یک CB تصمیم به ممیزی در روز های کمتر از روز های توصیه شده توسط انجمن بین المللی اعتبار بخشی(IAF) و یا دیگر نهاد های مشابه بگیرد، ممکن است شما قادر نباشید بطور واقعی یک نمونه مناسب و بارز از آنچه که ممیزی باید باشد، را داشته باشید.
و در آخر . . .
تامین کننده خوب باید توانایی مشارکت در ارتقا کیفیت، از طریق ارائه محصولات و خدمات عالی به شما را داشته باشد. حتی اگر شما کار خودتان را به درستی انجام می دهید، گواهینامه شما را تایید کند و سازمانتان ممیزی شده است اما هنوز یک مسئله شما را به فکر وا می دارد، و آن اینکه فرآیندهای تامین کننده تان با سطح کیفیت شما که ایزو 9001 دارید مطابقت دارد یا خیر؟؟
شرکت بهسان مدیریت پرشین
آدرس : جردن- بلوارگلشهر- برج آی تک – طبقه 3
تلفن : 4-22650151 و 22010088
پیاده سازی نامناسب استاندارد ایزو 9001 در سازمان ها یکی از آسیب هایی است که منتقدین اجرای این استاندارد بین المللی در ایران و کشورهای مشابه از آن همواره یاد کرده اند. فرآیند پیاده سازی استاندارد ایزو 9001 و دریافت گواهینامه این استاندارد در هر سازمان معمولا با استفاده از یک رویه مشخص که عمدتا سه طرف در آن درگیر هستند انجام می پذیرد. سازمان خواهان گواهینامه، شخص حقیقی یا حقوقی که به عنوان مشاور فعالیت می نماید و سازمان گواهی دهنده سه طرف ذینفع در فرآیند پیاده سازی استاندارد ایزو 9001 و دریافت گواهینامه این استاندارد هستند و فرآیند پیاده سازی این استاندارد معمولا در چند مرحله مشخص نظیر مستندسازی، اجرای مستندات طراحی شده، ممیزی داخلی و پیش ممیزی سازمان گواهی دهنده، رفع عدم انطباق های ممیزی، ممیزی نهایی و صدور گواهینامه قابل برنامه ریزی و اجرا است. استاندارد ایزو 9001 هدف از پیاده سازی این استاندارد را دو زمینه بیان می دارد: الف- نمایش توانایی سازمان در فراهم آوردن مداوم محصولی که الزامات مشتری و الزامات قانونی متتضی را برآورده می سازد.
ب - افزایش رضایت مشتری از طریق کاربری موثر سیستم مدیریت کیفیت، از جمله فرآیندهایی که به بهبود مستمر سیستم و اطمینان از تطابق با الزامات مشتری و الزامات قانونی مقتضی می پردازد. همچنین استاندارد ایزو 9001 تاکید می نماید که الزامات معین شده در این استاندارد بین المللی برای یک سیستم مدیریت کیفیت، مکمل الزامات مرتبط با محصول می باشند. ولی در برخی از سازمان هایی که دریافت کننده گواهینامه این استاندارد بوده اند، این اهداف یا فراموش شده است و یا اینکه به سختی قابل دستیابی است. آسیبی که از این بابت گریبانگیر ذینفعان پیاده سازی این استاندارد شده است هدف اصلی این نوشته است و تلاش خواهد شد تا از زوایای گوناگون آسیب شناسی این رویداد گسترده در سطح کشور مورد نقد و بررسی قرار گیرد. همان گونه كه بيان شد سه سازمان در فرآيند پياده سازي استاندارد ايزو 9001 و دريافت گواهي نامه آن درگير هستند كه براي راحتي ادامه مطالعه اين نوشتار نامگذاري مختصري براي آنها در نظر گرفته شده است و از اين پس سازمان خواهان گواهينامه استاندارد ايزو 9001، سازمان ناميده خواهد شد و به شخص حقيقي يا حقوقي كه به عنوان مشاور، سازمان را همراهي مي نمايد، مشاور گفته مي شود و نيز از شركتي كه گواهي نامه استاندارد ايزو 9001 را به سازمان اهداء مي نمايد به عنوان گواهي دهنده ياد خواهد شد. 1- آسيب شناسي فرآيند پياده سازي استاندارد در بهترين حالت بعد از گذشت 6 ماه تا يك سال از زماني كه مشاور فعاليت خود را در سازمان شروع مي كند، گواهينامه استاندارد ايزو 9001 صادر خواهد شد. طي اين مدت و قبل از آن كه گواهي دهنده وارد سازمان شود رويدادهاي گوناگوني به وقوع مي پيوندد. برخي از مهمترين اين رويدادهاي به شرح زير فهرست گرديده اند، ليكن به آنها محدود نمي گردد: - انتخاب مشاور و انعقاد قرارداد با وي (اين يك مورد اختياري است)، - كسب آشنايي مشاور با وضعيت موجود سازمان، - ارايه آموزش هاي اوليه به كاركنان تاثير گذار سازمان، - مستندسازي فرآيندها، - تدوين نظامنامه و ساير مستندات مورد نياز سيستم مديريت كيفيت، - بازنگري، تاييد و تصويب مستندات، - فهرست برداري، توزيع مستندات و درخواست اجراي آنها در سطوح مختلف سازمان، - نظارت بر اجراي مستندات، - ارايه آموزش هاي تكميلي نظير مميزي داخلي، - برنامه ريزي و انجام مميزي هاي داخلي، - رفع مغايرت هاي حاصل از مميزي هاي داخلي، - انتخاب شركت گواهي دهنده و عقد قرارداد با وي، با ورود شركت گواهي دهنده به سازمان رويدادهاي تكميلي پياده سازي استاندارد از جمله موارد زير به وقوع مي پيوندد: - مطالعه مستندات و انطباق آنها با الزامات استاندارد ايزو 9001، - پيش مميزي سيستم مديريت كيفيت، - مشخص نمودن نقاط قوت و ضعف سيستم، - آمادگي سيستم براي مميزي نهايي، - انجام مميزي نهايي، - صدور گواهينامه استاندارد ايزو 9001. بطور معمول سازمان كه اشراف كافي به نيازمندي هاي استاندارد ندارد تحت تاثير برنامه ريزي هاي مشاور، فرآيند دريافت گواهينامه استاندارد را با اسفاده از مراحل بيان شده كه در اكثر قريب به اتفاق سازمان ها روي، دنبال مي نمايد. استاندارد ايزو 9001 در بند 4-1 تحت عنوان الزامات عمومي فرآيند ايجاد، مستند نمودن، پياده سازي، نگهداري و بهبود مستمر اثر بخشي سيستم مديريت كيفيت را در سازمان مشخص نموده است. ليكن به خاطر تعجيل سازمان براي دريافت گواهينامه، عدم اشراف مشاور به نيازها و انتظارات سازمان و همچنين الزامات استاندارد، ذينفع بودن گواهي دهنده در تاييد سيستم و صدور گواهي نامه باعث مي گردد فرآيند تبيين شده توسط استاندارد ايزو 9001 به درستي و به طور كامل در تمامي سطوح سازمان پياده سازي نگرديده و در اين صورت دريافت گواهينامه استاندارد ايزو 9001 در اكثر موارد برآورده كننده اهداف برشمرده استاندارد براي سازمان نگردد. آسيب هايي كه از بابت عدم توجه به الزامات عمومي استاندارد نصيب سازمان مي گردد عبارت است از: فرآيندهاي مورد نياز سيستم مديريت كيفيت و كاربرد آنها شناسايي نمي گردد و به جاي آن حجم انبوهي از مستنداتي توليد مي گردد. جالب آنكه معمولا اين حجم انبوه مستندات را مشاور با استفاده از يافته هاي خود در پروژه هاي اجرا شده قبلي و با بكارگيري روش الكترونكي كپي (copy) و جايگزيني (paste) توليد نموده است و در بسياري از موارد هيچ كدام از كاركنان سازمان در طراحي و تدوين اين مستندات مشاركتي نداشته اند. توالي و تاثيرات متقابل فرآيندها معين نمي گردد و بجاي آن مشاور از يك نقشه تعامل فرآيندها كه نه خود و نه ديگران آن را نمي فهمند، استفاده مي نمايد. گواهي دهنده نيز به خاطر اينكه نفر روزهاي مشخصي را براي صدور گواهينامه تعيين كرده و حق الزحمه خود را بر اين مبنا دريافت مي دارد معمولا از خير و شر بررسي اين سند منصرف مي گردد. معيارها و روش هاي پايش و اندازه گيري اثربخشي فرآيندهاي سيستم به درستي و روشني تعريف نمي گردد. البته زياد هم نبايد انتظار داشت سازماني كه همزمان با اجراي حجم انبوه مستنداتي كه درك آنها خود يك پروژه مي تواند باشد، لازم است پاسخگوي مميزي هاي متعدد و غير حرفه اي باشد بتواند به تعريف معيارهاي و روش هاي اثربخشي فرآيندها فكر كند. معمولا تعريف معيارها و شاخص هاي اندازه گيري اثربخشي فرآيندها ذهني خلاق و فراغت بال طلب مي نمايد. نكته قابل توجه در اين زمينه آن است كه مشاورين آماتور و البته با تجربه! توصيه هاي لازم را به سازمان مي نمايند كه به مميزين اعلام نمايند كه چون سيستم در ابتداي حركت رو به جلو خود است فرصت كافي براي تعيين دقيق اين معيارها و روش ها نداشته است و در آينده و به عنوان برنامه هاي بهبود مستمر نسبت به تعريف آنها اقدام خواهد نمود. اگر چه مميزين با اين پاسخ قانع نخواهند شد ولي با صدور يك عدم انطباق جزيي و اعطاي گواهينامه سازمان رسيدگي به كوتاهي مشاور در اين زمينه را به زودي از ياد خواهد برد. با توجه به موارد ياد شده ساير الزامات بسيار مهم استاندارد ايزو 9001 كه در بند 4-1 تحت عنوان الزامات عمومي مطرح شده است، قاعدتا كاربردي نخواهد داشت. چرا كه فرآيند توصيه مشاور، توجيه سازمان و تكميل نفر روز گواهي دهنده و اعطاي گواهينامه انجام شده است و فعلا نيازي به رعايت الزامات استاندارد مشاهده نمي گردد. 2- آسيب شناسي گذر زمان در قسمت قبل ضمن اشاره به آسيب هايي كه عدم رعايت الزامات استاندارد ايزو 9001 آنها را بوجود مي آورد تا حدودي نقش سازمان، مشاور و گواهي دهنده در ايجاد يك سيستم مديريت كيفيت غير موثر در سازمان تشريح گرديد. ليكن آسيب هايي كه بازيگرداني آماتور مشاور، صحه گذاري هاي غير متعهدانه سازمان و تاييد هاي كاسب كارانه گواهي دهنده به اين موارد محدود نشده و با گذر زمان شكست هاي مهلكي به سيستم و بي اعتمادي هاي فراواني به فوايد استاندارد ايزو 9001 نمايان مي گردد. تصميم گيري غير استراتژيك سازمان براي ايجاد يك سيستم مديريت كيفيت، حق الزحمه ناكافي مشاور و عدم شناخت لازم گواهي دهنده از نقاط ضعف و قوت سازمان از ديگر دلايل شكست هاي ناپيداي فرآيند پياده سازي استاندارد ايزو 9001 در سازمان هاي ايراني است. در ادامه به تفكيك نقش هر يك از اركان سه گانه درگير در اين فرآيند تبيين شده است و آسيب هاي ناشي از اقدامات هريك تجزيه و تحليل شده است. 2-1- آسيب شناسي سازمان غير متعهد بند 5-1 استاندارد ايزو 9001 الزام مي نمايد كه مديريت ارشد سازمان شواهدي مبني بر تعهد خود نسبت به توسعه و استقرار سيستم مديريت كيفيت و نيز بهبود مستمر اثربخشي آن را فراهم آورد. يكي از ابزاري كه استاندارد در اين زمينه الزام مي نمايد حصول اطمينان از در دسترس بودن منابع است. بسيار اندك هستند مديران سازمان هايي كه براي عمل به تعهدي كه استاندارد آنها را به رعايت آن الزام نموده است، منابع كافي را به سيستم مديريت كيفيت خود تخصيص دهند. در اكثر قريب به اتفاق سازمان ها با تغيير مديريت ارشد سازمان، نحوه حضور و غياب، مرخصي گرفتن، به ماموريت رفتن، محاسبه و پرداخت دستمزدها و ساير اقدامات مالي اداري سازمان از بين نمي رود، به فراموشي سپرده نمي شود و حتي تغيير چنداني نمي كند چرا كه معمولا براي اين اقدامات رويه هاي سامان يافته اي وجود داشته و منابع كافي براي رسيدگي به آنها اختصاص يافته است. وجود اداره كارگزيني و قسمت حسابداري با برخورداري از منابع انساني لازم، استفاده از آيين نامه ها و بخشنامه هاي مرتبط، لزوم مشخص بودن ميزان كاركرد كاركنان و نگهداشتن حساب پرداخت هاي انجام شده از جمله دلايل اصلي وضعيت پايدار سيستم مديريت مالي اداري يك سازمان مي تواند باشد. شواهد عيني نشان مي دهد بسياري از سازمان ها بعد از دريافت گواهينامه استاندارد ايزو 9001 كه عمدتا به خاطر حضور مشاور ميسر شده است، توانايي بهبود مستمر و حتي به روز نگهداشتن سيستم مديريت كيفيت خود را ندارند و در برخي موارد حتي با تغيير مدير ارشد ضرورت پرداختن به اين گونه مسايل امري زايد محسوب شده و از كاركنان خواسته مي شود به كار اصلي خود برسند و وقت خود را براي توجه مستمر به نيازمندي هاي سيستم مديريت كيفيت بيهوده تلف نكنند. حال اگر راهكارهاي لازم براي نهادينه شدن سيستم مديريت كيفيت در سازمان قبل از دريافت گواهينامه استاندارد ايزو 9001 در سازمان انديشيده مي شد و پياده سازي مي گشت قطعا آسيب ياد شده موفقيت هاي سازمان را با پايداري همراه مي ساخت. كم هستند سازمانهايي كه منابع لازم از جمله منابع انساني كافي براي نگهداري و بهبود مستمر فرآيندهاي خود را تامين نموده باشند و در كنار قسمت هاي ستادي ديگر مانند مالي اداري، قسمتي تحت عنوان مديريت كيفيت را ايجاد كرده باشند. همان گونه كه وجود قسمت هاي ستادي مالي اداري باعث نگهداري و بهبود عملكرد فرآيندهاي مالي اداري مي شوند، قسمت مديريت كيفيت هم مي تواند متولي امر مهم نگهداري و بهبود مستمر عملكرد سيستم مديريت كيفيت و فرآيندهاي آن گردد. علاوه بر اين ذكر اين نكته بسيار ضروري است كه سازمان به اين تجربه دست پيدا كند كه تمامي فرآيندهاي سازمان مي تواند در قالب فرآيندهاي سيستم مديريت كيفيت تعريف و گنجانده شود و نبايد تفكيكي بين آنها قايل شد. بنابراين اگر قسمتي تحت عنوان مديريت كيفيت در سازمان نهادينه گردد بهتر است بهبود تمامي فرآيندهاي سازمان از جمله فرآيندهاي مالي در گستره شرح وظايف اين قسمت قرار داده شود. علاوه بر نكته بسيار مهمي كه از آن ياد شد عوامل ديگري هم در سازمان مطرح هستند كه باعث بروز آسيب به فرآيند طراحي، پياده سازي، نگهداري و بهبود سيستم مديريت كيفيت مي گردد. مهمترين اين عوامل به شرح زير فهرست شده اند، ليكن به آنها محدود نمي گردد: انتظارات نابجاي سازمان از مشاور براي به عهده گرفتن هرگونه شكست در پروژه، واگذار كردن تمامي وظايف پياده سازي سيستم به يك نفر به عنوان نماينده مديريت، انتخاب نماينده مديريت از بين افرادي كه در سازمان از جايگاه و شان ويژه اي برخوردار نيستند، عدم مشاركت موثر مديريت ارشد و ساير كاركنان در مستندسازي و همچنين فعاليت هاي پس از آن، انتظار حساب نشده براي بهبود حتمي و سريع بلافاصله پس از پياده سازي سيستم، 2-2-آسيب شناسي مشاور آماتور سازمان هاي بسيار زيادي هستند كه مشاور خود را براي طراحي و پياده سازي سيستم مديريت كيفيت را از طريق مناقصه انتخاب نمودهاند. برگزاري مناقصه در ايران در بسياري از موارد مترادف با دريافت محصول و يا خدمت با كمترين قيمت است و هر چه قدر هم كه سازمان هاي مدعي شوند در در مناقصه خود كيفيت را هم مد نظر داشته اند ليكن شواهد عيني فراواني هستند كه نشان مي دهد برنده مناقصه شخص حقيقي يا حقوقي بوده است كه كمتري قيمت را پيشنهاد داده است. مشاوري كه محصول فرآيند برگزاري مناقصه است و پيشنهاد كمترين قيمت را براي طراحي و پياده سازي سيستم مديريت كيفيت قبول كرده است، به ناچار در ارايه خدمات خود نيم نگاهي عميق به ارزان تمام شدن هزينه خدمات قابل ارايه خود دارد تا سود حاصل از قرارداد منعقد شده، بتواند وي را براي حضور در مناقصه هاي بعدي سر پا نگه دارد. اگر از پرداخت نشدن به موقع حق الزحمه مشاور و بويژه پرداخت نشدن قسط آخر قرارداد ارايه خدمات مشاور بگذريم، آسيب هاي ناشي از انتخاب مشاور طي فرآيند برگزاري مناقصه و ناكافي بودن حق الزحمه وي را مي توان تحت عناوين زير فهرست بندي نمود: عدم اختصاص وقت كافي براي شناخت مناسب وضعيت موجود سازمان، توليد مستندات سيستم مديريت كيفيت بدون جلب مشاركت صاحبان فرآيندها به دليل زمانبر بودن اين مشاركت، استفاده نابجا از تجارب اندوخته شده قبلي به كمك ابزار بسيار معروف كپي (copy) و جايگزيني (paste) در مستندسازي سيستم مديريت كيفيت، به عبارت روشن تر مشاور بجاي آنكه محصول سفارشي خود را توليد كند به دنبال توليد انبوه مي رود تا از اين طريق بتواند سود آوري خود را افزايش دهد. عدم ارايه آموزش هاي لازم و يا ناكافي بودن اين آموزش ها به خاطر آنكه هيچ گونه نفعي به مشاور از اين بابت نمي رسد و از طرف ديگر وي ناچار مي شود با كاركناني كه سيستم مديريتي سازمان خود را به سختي نقد مي كنند روبرو شده و ناخواسته پاسخگوي عملكرد هاي مديران سازمان گردد تا به كاركنان ثابت كند كه اشكال از مديران و نه استاندارد ايزو 9001 است. بي انگيزه بودن مشاور در توجيه مديريت ارشد و ساير مديران سازمان براي جلب تعهد و همكاري ايشان در رابطه با تدوين خط مشي، اهداف و نظامنامه كيفيت و آگاه ساختن كاركنان از مفاد اين مستندات بسيار مهم، توزيع مستندات به شيوه هاي تجربه شده و عدم بكارگيري روش هاي موثر ديگر نظير استفاده از ابزار بسيار مناسب اينترانت در سازمان، بي توجهي به نيازها و انتظارات سازمان در مستندسازي و پياده سازي فرآيندهايي كه استاندارد ايزو 9001 به طور مستقيم از آنها يادي نكرده است مانند فرآيندهاي بازاريابي، مالي و حسابرسي و توجيه سازمان در خصوص اينكه اين دسته فرآيندها در گستره كاربرد استاندارد ايزو 9001 جايگاهي ندارند. عدم استفاده از تخصص و تجارب كاركنان سازمان در هنگام مميزي داخلي كيفيت با اين توجيه كه مميزي داخلي تنها به فرآيندهاي تاثير گذار بر كيفيت مي پردازد و در اولين مميزي ها نيازي به عميق شدن در نحوه عملكرد فرآيندهاي اصلي سازمان نيست. 2-3- آسيب شناسي گواهي دهنده ناآشنا معمولا شركت گواهي دهنده هنگامي انتخاب مي شود كه سازمان سيستم مديريت كيفيت خود را تا حدود زيادي پياده سازي نموده است و براي انتخاب گواهي دهنده مي تواند از فرآيند ارزيابي و انتخاب تامين كنندگان استفاده نمايد. ليكن به دلايل گوناگوني اين مهم رخ نمي دهد و گواهي دهنده با توصيه مشاور يا ديگر دست اندركاران پروژه مانند نماينده مديريت شناسايي و انتخاب مي گردد. حال اگر از نحوه انتخاب گواهي دهنده صرف نظر كنيم جا دارد آسيب هاي جدي كه مي تواند از سوي گواهي دهنده به سيستم مديريت كيفيت سازمان برسد را بررسي نماييم. گواهي دهنده هاي مختلف از فرآيندهاي گوناگوني براي مميزي سازمان استفاده مي نمايند. برخي از آنها پيش مميزي را امري لازم مي دانند. برخي از آنها قبل از انجام مميزي نهايي سيستم مديريت كيفيت در محل سازمان، مطالعه و مميزي مستندات را درخواست مي نمايند و پس از رفع عدم انطباق هاي احتمالي اين مستندات با الزامات استاندارد ايزو 9001 نسبت به مميزي در محل اقدام مي نمايند. برخي از گواهي دهندگان اجازه تبليغات برخورداري از استاندارد ايزو 9001 را بلافاصله پس از مميزي نهايي مي دهند و برخي ديگر اظهار مي دارند تا زمان دريافت گواهينامه، سازمان از هرگونه تبليغي پرهيز نماييد.
منبع : مشاور مدیریت
شرکت بهسان مدیریت پرشین
آدرس : جردن- بلوارگلشهر- برج آی تک – طبقه 3
تلفن : 4-22650151 و 22010088
![]() شنبه 15 تير 1392برچسب:, :: 23:15 :: نويسنده : پویا
پرسش و پاسخ هاي متداول پياده سازي ![]() شنبه 15 تير 1392برچسب:, :: 23:14 :: نويسنده : پویا
1- معرفي استاندارد ايزو 10013
نقشه برداری فرایند (براي مطالعه بيشتر)
نقشه برداري فرآیند به معنی استفاده از نمادهای گرافیکی برای نمایش فرآیند میباشد. در سازمان ها از گذشته براي تهیه سیستمهای نرم افزاری نقشهبرداری فرآیند مطرح بوده است، ولی پس از ظهور نظریه مهندسی سازمان رنگ تازهای یافت. بدین ترتیب روش های مختلفی برای ترسیم فرآیند به همراه نرمافزارهایی برای پشتیبانی از روش های مورد نظر بوجود آمد. هر یک از روش ها و نرمافزارها دارای نقاط قوت و ضعفی نسبت به یکدیگر میباشند. UML یا زبان مدلسازی یکپارچه، زبانی گرافیکی است که برای بصریسازی، مشخصسازی، ساخت و مستندسازی دستاوردهای سیستمهای نرمافزاری، مدلسازی کسب و کار و دیگر سیستمهای غیر نرمافزاری کاربرد دارد. UML مجموعهای از بهترین تجربیات مهندسانی که موفقیت شان در مدل سازی سیستم های بزرگ و پیچیده به اثبات رسیده است را عرضه میکند. به عنوان تعریف دیگری میتوان گفت: UML زبان مدل سازی بصری برای ایجاد سیستمهای شیگرا و مبتنی بر اجزاء میباشد. براي اطلاعات بيشتر در اين باره به اينجا و اينجا مراجعه نماييد. منبع: مشاور مدیریت
شرکت بهسان مدیریت پرشین
آدرس : جردن- بلوارگلشهر- برج آی تک – طبقه 3
تلفن : 4-22650151 و 22010088
استاندارد جديد زیست محیط نمای درونی ساختمانها
سازمان ایزو استاندارد جدیدی را برای زیست محیط نمای درونی ساختمان ها منتشر کرده است که به طراحان، سازندگان و قانونگذاران به منظور حصول اطمینان از اینکه هنر در خدمت سلامتی، ایمنی برای کارایی بیشتر ساکنین و کاربران این ساختمان ها قرار می گیرد، کمک می نماید.
آسودگی نمای درونی بیش از نور پردازی محیط زیست برای اجرای یک فعالیت نقش بازی می کند. این استاندارد جدید چارچوبی را برای ملاحظه عوامل گوناگون که در کیفیت زیست محیط درونی یک ساختمان تاثیر گذار است تامین می نماید. ایزو 16817:2012، طراحی زیست محیط ساختمان - زیست محیط درونی - فرایند طراحی برای زیست محیط درونی نام دارد که به گروه طراحی از طریق ارایه فرایندی به منظور حصول اطمینان از اینکه نیازمندی های آسودگی دیداری، تاثیرات فیزولوژی نور و عملکرد انرژی و پایداری ساختمان رعایت می شوند کمک می کند. این مطلب ترجمه بخشی از آخرین خبر سازمان ایزو است. متن کامل خبر را در اینجا مطالعه نمایید. منبع: مشاور مدیریت
شرکت بهسان مدیریت پرشین
آدرس : جردن- بلوارگلشهر- برج آی تک – طبقه 3
تلفن : 4-22650151 و 22010088
اولين استاندارد از سري استانداردهاي مذكور استاندارد ISO 10377:2013 ايمني محصولات دستورالعمل براي عرضه كنندگان، دستورالعملي كاربردي و جهاني را ارائه مي دهد و ابزاري عملي براي ارزيابي و كاهش خطرات بالقوه ايمني قبل از ورود محصول به بازار مي باشد. به كارگيري اين استاندارد علاوه بر كاهش صدمات و افزايش اطمينان مصرف كنندگان بستر مناسبي براي دستيابي به بازار، مكمل قوانين موجود، ارائه كننده سيستمهاي ايمني محصولات آموزش عرضه كنندگان كالا و كاهش نقص محصولات، پر هزينه مي باشد.كميته پروژه ISO/PC 243 استاندارد ISO 10377:2013 را تدوين نموده كه رياست آن را اليزابت نيلسن (Elizabeth Nielsen) برعهده داشت. استاندارد دوم، استاندارد ISO 10393: 2013، بازبيني محصولات – دستورالعمل براي عرضه كنندگان، دستورالعملي را براي مديريت و اجراي فرآيند بازنگري محصولات ارائه مي نمايد. تنها تعداد معدودي از كشورها قوانين و الزاماتي را براي مديريت بازبيني محصولات فراهم نموده اند و خلأ بزرگي براي حفاظت از سلامت مصرف كنندگان در سطوح ملي و بين المللي وجود دارد.استاندارد ISO 10393 به سازمانها در اجراي برنامه هاي به موقع و مقرون به صرفه در بازبيني محصولات كمك مي كند و با كاهش خطرات از سلامت مصرف كنندگان در برابر استفاده از توليدات پرخطر حفاظت مي نمايد. همچنين افزايش رضايت مشتريان را در بر خواهد داشت. شرکت بهسان مدیریت پرشین آدرس : جردن- بلوارگلشهر- برج آی تک – طبقه 3 تلفن : 4-22650151 و 22010088
اجرای جایزه ملّی بهرهوری و تعالی سازمانی از سال 1382، این امكان را فراهم كردهاست كه بسیاری از سازمانهای ایرانی با مدل تعالی سازمانی (EFQM) آشنا شده و از آن به عنوان ابزاری برای اعمال روشهای نوین مدیریتی در سازمان خود استفاده كنند. حضور فعال سازمانها در فرایند جایزه ملّی بهرهوری و تعالی سازمانی نشانگر این است كه سازمانهای برتر ایرانی قصد دارند تا خود را با دیگر سازمانها مقایسه كنند تا به این ترتیب گامهای بلندتری را در مسیر تعالی برداشته و ضمن افزایش توان رقابتی، بر پایداری سازمان خود افزوده و در تحقق اهداف سازمانی به موفقیتهای بیشتری دست یابند.
شرکت بهسان مدیریت پرشین آدرس : جردن- بلوارگلشهر- برج آی تک – طبقه 3 تلفن : 4-22650151 و 22010088
استاندارد راهنمای IWA2 به موسسات آموزشی کمک می کند تا سیستم مدیریت کیفیت بر مبنای استاندارد ISO 9001 را متناسب با شرایط و ویژگی های خاص این گونه موسسات طرح ریزی و پیاده سازی کنند
شرکت بهسان مدیریت پرشین آدرس : جردن- بلوارگلشهر- برج آی تک – طبقه 3 تلفن : 4-22650151 و 22010088 استاندارد راهنمای IWA1 به مراکز درمانی کمک می کند تا سیستم مدیریت کیفیت بر مبنای استاندارد ISO 9001 را متناسب با شرایط و ویزگی های خاص این گونه مراکز طرح ریزی و پیاده سازی کنند
شرکت بهسان مدیریت پرشین آدرس : جردن- بلوارگلشهر- برج آی تک – طبقه 3 تلفن : 4-22650151 و 22010088
مشاور ایزو , گواهینامه ایزو , سیستم های ایزو , اخذ ایزو سیستم های مدیریتی ایزو درباره وبلاگ آخرین مطالب آرشيو وبلاگ پيوندها
![]() نويسندگان
|
|||||||||||||||||||
![]() |